HamelSails logo

Segeltester med nya Elan 310.

Nya fräcka Elan 310 kan bli en riktig storsäljare om man skall döma av det intresse som nu finns för denna tuffa "familjebåt". Båten är full av nya genomtänkta lösningar som gör seglingen både roligare och enklare.
foto.Curt Gelin
Elan%20310
Efter segelbåtsmässan i november var intresset för nya Elan 310 enormt. Båten sjösattes direkt efter båtmässan och alla intresserade fick chans att testsegla båten utanför Bullandö. Testbåtens första segelgarderob är tillverkade i en "multiaxial" Kevlarduk som passar utmärkt på denna båtstorlek. Storseglet är ganska traditionellt med 4 genomgående lattor och 2 rev. Eftersom masten har svepta spridare och är relativt styv, samtidigt som båtens rätande moment utan full besättning är lågt, så är storseglet ganska plant skuret.

Den ännu så länge enda focken sitter på en nedsänkt rulle och skall fungera optimalt i ett vindregister mellan 8-20 knop TWS. För kappsegling behöver man komplettera med 1 lättvindsfock samt en 80% hårdvinsfock.
Testbåten har utrustats med både spinnaker och gennaker. Beroende på besättning och vilket ändamål båten får kan man tänka sig att spinnakern i vissa förhållande kan bli aktuell, men med det utmärkta arangemanget med inskjutbart peke så känns gennakern både roligast och mest intressant på denna båt.

http://www.youtube.com/watch...


© 2018 Hamel Sails