I artikeln berörs olika tillverkningsmetoder,material och skärningsmodeller. Artikeln försöker även ge lite tips och råd till alla seglare om hur man bäst hanterar sina segel så att man får ut bästa prestanda och livslängd.
Som vanligt kan man väl konstatera att det råder stor förvirring både bland seglare och även vissa skribenter när det gäller segelkonstruktioner.
I artikeln kan man lätt få uppfattningen att det nu finns helt nya revolutionerande metoder att laminera segelmaterial vilket inte är helt korrekt. De mest avancerade metoderna har funnits i 15 år och är idag ingen ny produkt på marknaden. Däremot är det idag möjligt för alla segelmakare att köpa denna typ av material direkt av flera fristående tillverkare.
Det görs även uttalande om att vi svenska segelmakare inte skulle vara uppdaterade på modern segeldesign och att vår utrustning skulle vara ålderdomlig!
Vi på Hamel Sails vill påpeka att det är precis tvärt om och detta är den anledning som får oss att producera våra segel i Sverige, gör vi avkall på det tappar vi kompetensen att kunna designa våra egna segel.
De segelmakare som sedan många år tillbaka låtit andra producera seglen har inte gjort investeringar i nya designprogram, maskiner eller utvecklat sitt eget designkunnande. Det är här den stora skillnade för kunden faller in när han skall köpa segel!
Vill han tala med en säljare eller med en segelmakare när han skall göra sitt val?
Vi på Hamel Sails tycker att svaret är givet, tala alltid med en segelmakare först!
Not. Enl. Wikipedia är en segelmakare: "Segelmakare är en person som syr segel till båtar och segelskepp. Hantverket kallas segelmakeri. Segelmakaren leder arbetet och har till sin hjälp en eller flera segelsömmare".